Suriname

Suriname is een land met veel Nederlandse historie en dat is goed te merken! Dit is ten eerste natuurlijk te merken in de voertaal, die Nederlands is. Suriname is een indrukwekkend land met vele gezichten. Zo zult u zich vooral in Paramaribo verbazen over de vele houten herenhuizen en historische panden die het straatbeeld overheersen. Verder spreken plaatsnamen als Wageningen en Groningen natuurlijk ook tot de verbeelding. Ten zuiden van de kuststrook waaraan Paramaribo ligt bevinden zich uitgestrekte witte zandvlakten, hier en daar afgewisseld met grassen en struiken (hier ligt ook het vliegveld Zanderij). Het binnenland van Suriname is vrijwel ongemoeid gelaten en u zult er dan ook prachtige, ongerepte natuur aantreffen. Het overgrote gedeelte van Suriname (80%) is dan ook prachtig en vrijwel onontdekt tropisch regenwoud. Een uitgebreid bezoek aan dit oerwoud mag dan ook eigenlijk zeker niet ontbreken tijdens een reis door Suriname. Veelal zijn de mooi gelegen lodges in de nabijheid van indianendorpjes of dorpjes van bosnegers, en er zijn weinig plaatsen ter wereld waar u de puurheid en oprechtheid van zowel de natuur als de bevolking dusdanig kunt ervaren!

Het is dan ook een fantastische en avontuurlijke ervaring om enige dagen in de nabijheid van een dorpje in de jungle te verblijven en door de lokale bevolking rondgevaren te worden per korjaal door de prachtige natuur. Een van deze prachtige jungle locaties is Awaradam. De bevolking van dit dorpje bestaat echter niet uit indianen, maar uit marrons. Deze bosnegers zijn de afstammelingen van slaven die in de tijd van de kolonisatie de plantages zijn ontvlucht. U zult versteld staan van de gastvrijheid en het vrolijke karakter van deze bevolkingsgroep.

De geschiedenis van Suriname is er een van kolonisatie en immigratie. Door de eeuwen heen hebben verschillende bevolkingsgroepen zich, al dan niet gedwongen, in Suriname gevestigd. Aanvankelijk als slaven uit Afrika, later op contractbasis uit verschillende werelddelen. Deze mengelmoes aan culturen en invloeden heeft geresulteerd in het interessante en trotse volk van Suriname. Aan de kust (waar het overgrote deel van de bevolking woont) vindt u enorme diversiteit aan bevolkingsgroepen. Zo zijn er naast de oorspronkelijk indiaanse inwoners vele creolen, bosnegers , Chinezen, Europeanen, Hindoestanen, Joden en Javanen. Het resultaat hiervan is dat u in Paramaribo de moskee naast de synagoge ziet staan.

Om de kuststrook van Suriname op een veilige en leuke manier te verkennen, is het zeker een aanrader om dit gebied met een huurauto te ontdekken. Er wordt links gereden, maar de wegen zijn rustig en u zult op plekjes komen waar de gemiddelde toerist niet komt. De binnenlanden zijn alleen te bereiken met een vliegtuig. Op Vliegtickets.com kun je voordelige vliegtickets boeken

Als u wellicht op bezoek gaat bij vrienden of familie in Suriname is het natuurlijk ook mogelijk om een gedeelte van uw bezoek vooraf te regelen zodat u ter plaatse alle gelegenheid heeft om familie en vrienden te bezoeken.

Eten

De gemiddelde Surinaamse gerechten bestaan uit rijst, gecombineerd met kip. Achter de Surinaamse keuken schuilt een keur aan exotische maaltijden door de import van de diverse bevolkingsgroepen. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan overheerlijke gritibanasoep (gemaakt van kookbananen), het lichtverteerbare Javaanse saoto en zelfs erwtensoep of bruine bonen met rijst.

Grensdocumenten

Voor een bezoek aan Suriname is een visum benodigd. Deze kunt u verkrijgen bij het Surinaams Consulaat in Amsterdam. Als u uw bezoek wilt combineren met omringende landen dan dient u een “multiple entry” visum voor Suriname aan te vragen.

Vaccinaties

Een vaccinatie tegen gele koorts, een DTP-prik (tegen difterie, tetanus en polio) en bescherming tegen malaria worden sterk aangeraden. Wij adviseren u om ongeveer 6 weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts of de GGD voor een gedegen en persoonlijk advies.

Klimaat

Door de ligging dicht bij de evenaar heeft Suriname een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Bij aankomst op Johan Adolf Pengel Airport (beter bekend als Zanderij) valt de vochtige warmte dan ook als een deken over u heen. De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt 27 graden en ’s nachts koelt het nauwelijks af. Hoewel er het hele jaar regen valt, onderscheidt men een korte en een lange regentijd. Het korte regenseizoen is van begin december tot begin februari, gevolgd door een korte droge periode. Van eind april tot half augustus is de grote regentijd met daarna de grote droge tijd. De seizoenen kunnen per jaar echter nogal eens wisselen.

Reisperiode

Eigenlijk is Suriname het hele jaar door goed te bereizen. Dit is echter ook afhankelijk van uw persoonlijke wensen en verwachtingen. In de jungle kan er altijd een bui vallen (het is tenslotte niet voor niets zo groen), maar als u langere tijd naar de jungle gaat is het te overwegen om de grote regentijd te vermijden. Doordat de eerste maanden van het jaar relatief koel en droog zijn, is deze periode bij uitstek geschikt voor de Europese vakantieganger.

Wilt u uw reis naar Suriname combineren met een trip naar Curacao? Bekijk hoe je goedkoop naar Curacao kunt vliegen.