Peru

Het land van de Inca’s.

Het Spaanstalige Peru (ook wel het “land van de Inca’s” genoemd) is één van de meest populaire bestemmingen in Zuid-Amerika. Dit is niet voor niets, want Peru heeft vele hoogtepunten voor zowel natuurliefhebbers, hikers, avonturiers en alle reizigers die geïnteresseerd zijn in een fascinerende cultuur en in de magnifieke bewijzen van de Inca aanwezigheid.

De bevolking bestaat veelal uit indianen welke leven volgens de traditionele manier. Het straatbeeld op de vele markten in dorpjes en steden wordt bepaald door de grote hoeveelheid lama’s, begeleid door indianen gekleed in kleurrijke poncho’s. De grotere steden hebben nog duidelijk het beeld van vroegere Spaanse bezetting, met vele authentieke koloniale gebouwen.

Een bezoek aan Peru is niet compleet zonder een bezoek aan de “heilige vallei” (sacred valley) van de Inca’s. De vallei begint ongeveer in Cuzco en strekt zich uit tot aan de wereldberoemde Machu Picchu. Deze in 1911 ontdekte oude Incastad was het vroegere hart van het almachtige Inca rijk. Deze mysterieuze ruïnes zijn omgeven door een buitengewoon mooi stuk van het Andes gebergte, en zijn ofwel bereikbaar per trein door de vallei, ofwel door middel van een hiking (de beroemde Inca-trail).

Het Peruaanse Andes gebergte is een van de mooiste en meest toegankelijke deel van de Andes in Zuid-Amerika. De Cordillera Blanca is zeer populair onder trekkers en bergbeklimmers. Vele van de met sneeuw en gletsjers bedekte bergtoppen zijn meer dan 5000 meter hoog en de hoge gebieden zijn het leefgebied van zeldzame diersoorten. De meest bekende is de Condor, met een reikwijdte van meer dan 3 meter en een gewicht van boven de 10 kg. Hiermee is de Condor de grootste vliegende vogel ter wereld.

Bijna de helft van Peru wordt bestreken door de zeer indrukwekkende Amazone. Dit gigantische regenwoud is eigenlijk alleen goed bereikbaar per vliegtuig of per boot. De tocht per boot is een spectaculaire ervaring maar duurt vaak vele weken. Een stuk sneller en raadzaam is de tocht per vliegtuig naar de omgeving van Puerto Maldonado (gelegen midden in de jungle dicht bij de grens van Bolivia en Brazilië). In deze omgeving kunt u prachtige lodges vinden. Hiervandaan kan het immense regenwoud ten volle worden ontdekt en bewonderd.

De kuststrook (aan de Grote Oceaan) bestaat grotendeels uit woestijn. De hoofdstad Lima is totaal omgeven door rotsen en zand. De rivieren welke vanuit de Andes naar de Grote Oceaan stromen hebben diverse oases doen ontstaan. Vanuit de kustplaats Paracas kunt u een prachtige boottocht maken naar de Ballestas eilanden. Op deze unieke beschermde eilandengroep (ook wel de “Galápagos van Peru” genoemd) zult u van dichtbij worden aangestaard door een enorme kolonie zeehonden en zeeleeuwen. Daarnaast leven er ongekend veel soorten vogels in dit prachtige gebied.

Eten

De lunch (almuerzo) is de belangrijkste maaltijd in Peru. Typisch Peruaanse maaltijden zijn smaakvol, gevarieerd en vaak regionaal bepaald. Zo wordt vis veel gebruikt in het kustgebied, terwijl de diverse varianten van Inca voedsel (geroosterd vlees) wordt gevonden in het hooggebergte.

Grensdocumenten

Een geldig paspoort is benodigd dat bij uitreis datum nog minimaal zes maanden geldig is. Een visum is niet benodigd. Informeer echter altijd bij de ambassade of er tussentijds wijzigingen in deze regeling hebben plaatsgevonden.

 

Vaccinaties

Deze zijn niet verplicht, maar voor sommige gebieden wel raadzaam. Uw kunt uw huisarts of de GGD raadplegen voor meer advies.

Klimaat / Reisperiode

Peru kan het gehele jaar door bezocht worden. De kuststrook is altijd droog, echter in de periode januari – maart is de lucht zeer helder. Dit is dan ook de beste periode om de stranden te bezoeken. Gedurende de rest van het jaar trekt er een mist over de woestijn, waardoor de helderheid van de lucht (en de zon) wordt vertroebeld. Lekker warm blijft het dan zeker wel.

Meer landinwaarts (aan de westkust van de Andes, bij Cuzco) is het weer het gehele jaar door warm en droog.

Aan de oostkant van de Andes en het Amazone gebied is er meer sprake van een nat- en droog seizoen. Van mei tot september is het droge seizoen, waarbij de dagen droog en helder zijn. Gedurende de periode oktober tot april is het natte seizoen. De regen duurt echter slechts zelden langer dan enige uren per dag (met een temperatuur van ruim 20ºC).

Voor trekkers en bergbeklimmers is het advies om in de periode mei tot september Peru te bezoeken.

Voor overige bezoekers is Peru het gehele jaar door prima begaanbaar.