Chili

Land waar de aarde ophoudt

Chili betekent in de taal van de oorspronkelijke bewoners “land waar de aarde ophoudt”. Dit is een toepasselijke naam voor het land dat bijna 150 kilometer breed en zeker 4000 kilometer lang is. Chili ligt in de punt van Zuid-Amerika aan de Grote Oceaan.

Dit prachtige land is een land van uitersten. De grote variëteit aan landschappen is uniek in de wereld.

In het noorden vind je de zeer droge Atacama woestijn, zoutvlakten, geisers en allerlei verschillende cactus soorten. Er zijn in de stad Arica volwassen mensen die nog nooit regen hebben gezien. De woestijn strekt zich uit vanaf het Andes gebergte tot aan de Pacifische (Grote oceaan) kust. Aan de kust zijn rustieke indiaanse steden met veel invloed uit buurland Peru te vinden.

In het “midden”van Chili zijn gigantische bossen en regenwouden te vinden. Overal zie je boven de boomtoppen de witte pieken van rokende vulkanen uitsteken. Aan de kust vind je pittoreske vissersstadjes. De bevolking is zeer gevarieerd en kleurrijk.

Het zuiden van Chili noemt men ook wel het begin van Antarctica. Chili deelt Pantagonië samen met Argentinië en heeft een rijke geschiedenis en prachtige landschappen.

In de zomer (onze winter) kun je hier prachtige tochten maken langs ijsschotsen en gletsjers. De Torres del Paine (genoemd naar granieten pilaren) is een uitgestrekt natuur gebied, waar je de Condor nog hoog in de lucht vliegend kunt bewonderen.

De grens met buurlanden Argentinië en Bolivia vormt het immense gebergte de Andes. Dit gigantische, onbegaanbare gebergte met zijn duizenden vulkanen maakt van Chili een eenheid ondanks de enorme afstanden en verschillen in culturen.

Chili maakt een vrij Europese indruk, enerzijds door het relatief hoge ontwikkelingsniveau en anderzijds door de overheersingen in het verleden van de Spanjaarden en andere Europese overheersers.

Nog steeds zijn er in Chili drie grote inheemse bevolkingsgroepen te vinden. De Aymaras, de Atacamenôs en de Mapuches. Ook de inwoners van Paaseiland (dat deel uitmaakt van Chili) dragen bij aan een smeltkroes van verschillende culturen.

Voor iedereen die Chili kiest als reisbestemming is het goed te weten dat dit een land in opbouw is. In 1973 maakte een bloedige staatsgreep van Chili een dictatuur onder leiding van de beruchte generaal Augusto Pinochet. Hij bracht het land naar het randje van de afgrond, en duizenden mensen kwamen om tijdens zijn bewind. In 1990 kreeg Chili weer een democratisch gekozen president en regering. De overgang verliep voorspoedig doordat het regeringsbeleid gericht was op verzoening en rechtvaardigheid. Heden ten dage werkt werkelijk iedereen in Chili aan de welvaart van hun eigen land. Er is al zeer veel veranderd, zo was het vroeger al een risico op zich om een militair aan te spreken, tegenwoordig is het heel normaal om aan een soldaat de weg te vragen.

Het bruisende hart van Chili wordt gevormd door de 600 kilometer lange Central Valley, met daarin de hoofdstad Santiago de Chile, de spil van het land. Als je Santiago vanuit de lucht aandoet dan staat er een verrassing te wachten. Allereerst vlieg je over het machtige Andes gebergte, waar je bij helder weer een prachtig uitzicht op hebt, en dan ineens stopt het gebergte en strekt de wereldstad zich voor je uit. In Santiago is werkelijk alles te vinden, alle belangrijke zaken worden er gedaan, en het gehele land wordt hiervandaan bestuurd.

Door de compacte bouw en de vriendelijke uitstraling voelt iedereen zich er sneller thuis dan in menig andere wereldstad.

Door de verscheidenheid aan landschappen, klimaten zijn er voor elke reiziger wel meerdere plaatsen van interesse te vinden. Ben je een skiliefhebber? Ben je een zonaanbidder? Ben je een vogelspotter? Ben je een wandelliefhebber? Ben je een cultuurliefhebber? In Chili voel je je zeker thuis. Chili is een van de meest gevarieerde vakantiebestemmingen in Amerika.

Eten

De meeste mensen verwachten in Chili pittig eten, opvallend is eigenlijk dat dit meestal niet het geval is, vaak is het eten zelfs een beetje flauw. In Chili verschilt het eten niet zoveel als met Nederland. Het leuke is wel dat je in een restaurant alles apart moet bestelen. Als je vlees besteld, dan krijg je ook alleen vlees en geen groente, aardappelen of saus. Het is dus zaak alles apart te bestellen. Het grote voordeel is wel dat je alles kan bestellen wat je zelf lekker vind, er komen geen onverwachte dingen op je bord terecht.

Grensdocumenten

Op de uitreisdatum moet het paspoort nog zes maanden geldig zijn.

Een visum is niet nodig.

Vaccinaties

Deze zijn niet verplicht. Uw kunt uw huisarts of de GGD raadplegen voor meer advies.

Klimaat

Doordat Chili zo’n uitgestrekt land is, is het moeilijk om aan te geven wat voor soort klimaat Chili heeft. In het Zuiden is het hartje winter van mei tot eind september. In het midden (rond Santiago) heerst een beetje een Nederlands klimaat, de zomer in de maanden december tot eind februari. In het noorden is het altijd mooi weer, eeuwige zonneschijn.

Reisperiode

Ook hier is het weer een kwestie waar je naar toe wilt in Chili. Het zuiden is het beste te bezoeken in oktober tot maart. De rest van Chili is het gehele jaar door goed te bezoeken.