Argentinië

De naam Argentinië komt van argentum, en betekent zilver in het Latijns. Dit komt uit de periode dat de Spanjaarden voor het eerst met de locale bevolking in aanraking kwamen en de Spanjaarden allerlei zilveren artikelen kregen aangeboden. In 1853 werd het land officieel Republica Argentina.

Argentinië is het op acht na grootse land ter wereld en kent een enorme diversiteit aan landschappen en natuur. Het land grenst aan Chili, Uruguay, Brazilië, Paraguay en Bolivia. Een aantal gebieden zijn goed aan te duiden met elk hun specifieke karakter.

Het noordoosten, een grote subtropische laagvlakte met savannes, bossen,

rivieren en moerassen. Hier komen grote rivieren als de Paraná, Uruguay en Paraguay het land binnen. Al deze rivieren monden uit in de grote delta van de Rio de la Plata. In het noordelijke deel van dit gebied sieren tientallen rivieren en watervallen het landschap, waarvan de Iguazú, de beroemdste en een van de breedste ter wereld is. Hier bent u getuigen van een onvergetelijk natuurfenomeen. Het water stort zich van 70 meter hoogte de hoefijzervormige kloof in. Beneden de watervallen is de rivier in een delta veranderd met talloze eilandjes. De watervallen liggen op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay. Het noordwesten is met de glooiende bergketen van Cordoba, welke verder loopt in de Cordillera van het Couyo-gebied, misschien wel het meest afwisselende landschap van Argentinië. Fascinerende rotsformaties en door de wind gevormde sculpturen geven een sprookjesachtig beeld.

In het midden van Argentinië ligt de ‘Pampa Humeda’, een enorm uitgestrekte vruchtbare vlakte. De pampa’s liggen in het midden van Argentinië en beslaan een kwart van het totale grondgebied. Het noordelijke en middelste gedeelte vormen de vochtige Pampa Húmeda, het zuiden en westen vormen de droge Pampa Seca. Ten noordwesten van het pampagebied ligt de Las Sierras de Cordóba, het centraal bergland. Hier ligt ook het grootste meer van Argentinië, Mar Chiquita, en het grootste zoutmeer van het land, Salinas Grandes.

Patagonië begint ten zuiden van de Rio Colorado en strekt zich uit tot aan de straat van Magallanes. Het hele gebied is groter dan Frankrijk. De Patagonische kuststreek is de verblijfplaats van een fascinerende dierenwereld. De voedselrijke wateren trekken grote scholen vissen aan, die weer erg intrek zijn bij de viseters. Zo ziet u bij het schiereiland Peninsula Valdes honderden dolfijnen en orka’s zwemmen in de Golf van San José en op de Punta Pyramide hebben grote koloniën zeeleeuwen hun plek gevonden. Langs de oostkust bevindt zich een grote laagvlakte en in het westen ligt het Andes gebergte. Het gebied beslaat ongeveer een kwart van het land. Prachtig gelegen meren in de Patagonische Andes zijn het Nahuel Huapi en het Lago Argentino. In totaal telt dit merengebied meer dan 40 meren. Verder kent deze omgeving enorme bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers.

Patagonië loopt helemaal door tot Tierra del Fuego oftewel Vuurland, een eiland in het uiterste zuiden van Argentinië. Patagonië is te verdelen in het vlakke woestijnachtige deel vanaf de Atlantische Oceaan tot de Andes, en het gebied rond de Andes. Verder komt u hier enorme gletsjers, meren en grote loofbossen tegen. Meer landinwaarts vindt u een gigantisch steppegebied; vlak, grote rotspartijen, tafelbergen en maar weinig vegetatie door de zeer geringe regenval.

Het noordelijk deel van Vuurland is vlak en bedekt met veengrond. Zuidelijker wordt het bos- en bergachtiger, en hier liggen ook prachtige meren en fjorden.

Er zijn ook zeker andere gebieden die een bezoek meer dan waard zijn, zoals de hoofdstad Buenos Aires, de culturele stad Cordoba, de badplaats Mar del Plata en het koude afgelegen Ushuaia.

Argentinië kent net als veel andere Zuid-Amerikaanse landen een lange koloniale geschiedenis. Vanaf 1535 behoorde het gebied tot het Spaanse Rijk. De Creolen, nazaten van de Spanjaarden, werden welvarend door de sterk op export gerichte runderen. Door de, voor de creolen, hinderlijke handelsbelemmeringen die Spanje hen oplegde verklaarden ze op 1816 de onafhankelijkheid.

In de periode 1976 tot 1983 kwamen de militairen door een staatsgreep aan de macht en voerden een beleid van terreur en verschrikking. Het land kwam in een economische crisis terecht. Tegenwoordig gaat Argentinië nog steeds gebukt onder een enorme buitenlandse schuld, maar de huidige regering probeert er alles aan te doen het land weer in rustig vaarwater te krijgen. Er komen steeds meer buitenlandse investeerders en ook de toerisme wordt steeds een belangrijkere inkomstenbron.

Het land biedt voor elke reiziger wat wils, iedereen zal zich hier kostelijk vermaken. Argentinië biedt cultuur (indiaanse en oud koloniale cultuur), natuur (bijzonder Patagonië, het Andes gebergte, Iguazu watervallen en nog veel meer) en avontuur bergbeklimmen, raften, mountainbiken) noem het maar op en Argentinië heeft het.

Het reizen door het immense land is op diverse manieren te doen. U kunt ervoor kiezen een auto te huren, te vliegen of met de bus te reizen. Er zijn zelfs een aantal bijzondere treinreizen te maken, zoals de treinrit door de wolken vanaf Salta.

Eten

U kunt in Argentinië uitstekend eten en drinken. De maaltijden bestaan met name uit grote stukken vlees met een beetje groente erbij. Ook kunt u op veel locaties uitstekend vis eten, al is dit wat minder populair dan vlees. Vegetarische gerechten zijn moeilijker te vinden, de Argentijnen vinden een maaltijd niet compleet zonder een goed stuk vlees.

Grensdocumenten

Een geldig paspoort is benodigd welke bij uitreis datum nog zes maanden geldig is. Een visum is niet nodig.

Vaccinaties

Deze zijn niet verplicht, maar voor sommige gebieden wel raadzaam. Uw kunt uw huisarts of de GGD raadplegen voor meer advies.

Klimaat

Argentinië is een enorm land en kent vele klimaatsoorten. Het zuiden grenst aan de Zuidpool en brengt natuurlijk lage temperaturen met zich mee. Het Noorden heeft een subtropisch klimaat met zeer warme zomer maanden.

Een echt regenseizoen kent Argentinië niet, het hele jaar door kunnen er buien vallen, maar het regent zelden aan een stuk door. De Pampa in centraal Argentinië kent een steppeklimaat. Hier zijn de zomers heet en in de wintermaand juli is het op deze laagvlakte fris. In de bergen geldt een hooggebergteklimaat met op de hoogste toppen eeuwige sneeuw en altijd vorst.

Reisperiode

Eigenlijk is in Argentinië het gehele jaar door goed te reizen. Dit is echter ook afhankelijk van uw persoonlijke wensen en gebieden die u wilt bezoeken.

Patagonië is het beste te bezoeken in de maanden september t/m maart, de rest van het jaar is het weer zeer koud en guur. Ook zijn vele accommodaties gesloten in die periode.

Het Noorden is altijd te bezoeken, maar is in de zomer maanden (december en januari) erg warm.

De rest van Argentinië kent minder extreme kenmerken in het klimaat en is het gehele jaar door prima te bezoeken.