Nicaragua

Het tumultueuze verleden van Nicaragua hebben een grote impact gehad op de beeldvorming welke buitenstaanders zijn van dit schitterende land. Als Nicaragua genoemd wordt volgt helaas al snel de associatie met een burgeroorlog. Toch is deze oorlog al in 1990 geëindigd en sindsdien is de bevolking bezig met de wederopbouw van hun land. Doordat het grootste deel van de bevolking geweld meer dan zat is, logisch gezien het verleden, komen er maar weinig misdrijven voor. Iedereen zal zich uitermate veilig voelen in Nicaragua. Na alles wat de bevolking heeft meegemaakt is de zeer positieve instelling van de Nicaraguanen erg opvallend en bewonderingwaardig.

Nicaragua is een land van vulkanen, meren en zee met een ongekende rijkdom aan flora en fauna.

Nicaragua ligt tussen Costa Rica en Honduras, en grenst aan de westkant aan de Stille oceaan en aan de oostkant aan de Caribische zee. De taal in Nicaragua is Spaans, waarbij aan de Caribische kust en op de Corn eilanden een dialect van Engels wordt gesproken.

Eén op de vijf inwoners woont in de hoofdstad Managua. Toch maakt de aparte hoofdstad geen overvolle indruk. Het meest opvallende aan Managua is toch wel dat de hoofdstad geen centrum heeft. Op slechts 50 meter boven de zeespiegel is het in Managua bijna altijd zonnig en warm. Het gehele jaar door ligt de temperatuur rond de 30ºC.

Ten noorden van Managua liggen de hooglandgebieden met uitgestrekte koffie- en theeplantages. In dit gebied ligt de koffieplantage annex natuurpark van Selva Negra.

De historische stad Léon ligt temidden van een keten van 10 vulkanen, waarvan er nog enkele zeer actief zijn. Deze vulkanen steken hoog uit boven de maïs-, rijst- en katoenvelden.

In het zuiden van Managua ligt temidden van het 177 km lange Lago de Nicaragua (het op twee na grootste meer van Latijns Amerika) het Isla de Ometepe (letterlijk “eiland tussen twee heuvels”). Dit ecologische juweel bestaat uit twee grote vulkanen (Concepción en Madera). De bewoners zijn verspreid over vele dorpjes waar u zich terug in de tijd waant. Een praatje met een van de boeren of vissers op het eiland is een goede manier om de Nicaraguanen te leren kennen.

Vlakbij Managua vindt u ook de steden Masaya en Granada, elk met zijn unieke eigenschappen. In Masaya (vernoemd naar de vulkaan Masaya) kunt u uitstekend terecht voor een prachtige, handgemaakte souvenir. Ook kunt u een bezoek brengen aan de vulkaan Masaya. Het is mogelijk om met de auto tot op een paar meter afstand van de actieve krater te komen.

In Granada waant u zich in een oud Spaans stadje, met de prachtige in goede staat verkerende gebouwen, de vele gezellige eettentjes en de kilometers lange boulevard.

Natuurlijk moeten we niet vergeten dat het grootste gedeelte van Nicaragua bestaat uit ongerept tropisch regenwoud. Al jaren geleden is dit gebied beschermd verklaard door de regering. Het is moeilijk om dit gebied te bezoeken, met name omdat er geen enkele vorm van infrastructuur te vinden is. De mensen die toch graag dit gebied willen bezichtigen worden beloond met een unieke ervaring.

Diverse mensen komen via Costa Rica op een speciale manier Nicaragua binnen, en wel via de San Juan rivier. Deze rivier stroomt van de kust naar Lago de Nicaragua. De tocht voert door het prachtige regenwoud van Costa Rica en Nicaragua, de natuur houdt geen rekening met grenzen van landen.

Nicaragua is in vele opzichten een bezoek meer dan waard.

 

 

Eten

Een erg bekend gerecht is Gallo Pinto (wordt ook veel in Costa Rica gegeten). Dit gerecht, bestaande uit rijst met zwarte bonen, wordt meestal als ontbijt gegeten met een lekker stuk vers fruit. Een ander heerlijk gerecht bestaat uit bananenbladeren gevuld met allerlei groenten, vlees en kruiden. Met name in Managua is een hamburger of ander typisch westers eten overal te vinden.

Grensdocumenten

Een geldig paspoort is benodigd dat bij uitreis datum nog zes maanden geldig is.

Een visum is ter plaatse verkrijgbaar. Informeer echter altijd bij de ambassade of er wijzigingen in deze regeling hebben plaatsgevonden.

Vaccinaties

Deze zijn niet verplicht, maar voor sommige gebieden wel raadzaam. Uw kunt uw huisarts of de GGD raadplegen voor meer advies.

Klimaat

Eigenlijk heeft heel Nicaragua een typisch tropisch klimaat. Het regenseizoen is ongeveer van mei tot november. In deze tijd kan het af en toe flink regenen, maar nooit erg lang. De temperatuur is vrij constant, gemiddeld 25°C. In de hooglanden is het vaak een stuk frisser, een aangename verkoeling.

Reisperiode

Het gehele jaar door kunt u goed reizen en verblijven in Nicaragua.