Mexico

Land van tequila, taco’s, Azteken en Maya’s

Mexico is beroemd om zijn tequila en vele andere heerlijkheden. Dit Spaanstalige land laat een uniek vakantiegevoel achter bij een ieder die de moeite neemt dit land te bezoeken en de vriendelijke, gastvrije bevolking te leren kennen. Mexico is een mengeling van Westerse invloeden met Caribische en inheemse gebruiken. Er is een rijke cultuur en historie, waarvan nog vele sporen zichtbaar zijn zoals de indrukwekkende ruïnes van de voormalige Maya steden Chichén-Itzá, Uxmal en Palenque. Wist u trouwens dat er een theorie bestaat dat het machtige Maya rijk ten onder is gegaan aan een relatief eenvoudige natuurramp, namelijk droogte, terwijl de meeste prachtige Maya bouwwerken midden in het regenwoud liggen. De Spanjaarden hebben ook (met name in de architectuur) een duidelijke stempel gedrukt op de cultuur en het aanzicht van de steden en dorpen. Ook de echte strandliefhebbers kunnen niet om Mexico heen. Er zijn kilometerslange parelwitte zandstranden langs de diverse sfeervolle zomerse badplaatsen, zoals het moderne Cancun of het kleinere, maar zeker niet minder gezellige Playa del Carmen. Andere mogelijkheden zijn het wereldberoemde Acapulco of het typisch Mexicaanse Puerto Vallarta. Met betrekking tot de natuur is Mexico een land van uitersten. Naast de met eeuwige sneeuw bedekte toppen van de Sierra Madre en de uitgestrekte woestijnvlakten kunt u een bezoek brengen aan de tropische jungle. Verder zijn er langs de kust diverse kleurrijke koraalriffen te vinden met uitstekende duik- en snorkelmogelijkheden en wellicht heeft u het geluk om walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke leefgebied te bewonderen. Het wegennet in Mexico is uitgebreid en redelijk goed. Mexico zelfstandig ontdekken per huurauto is dan ook een uitstekend idee. U heeft dan alle mogelijke vrijheid om de doen wat u wilt in dit fascinerende land: MEXICO.

Eten

Maïs is het voornaamste bestanddeel in elke echt Mexicaanse maaltijd. Vaak wordt dit verwerkt tot tortilla’s. De traditionele maaltijd bestaat uit maïs met bonen (eventueel aangevuld met pittige Spaanse pepers). De Mexicaanse keuken biedt echter ook vele andere mogelijkheden zoals soep, vlees- en visgerechten in combinatie met fruit. Vanzelfsprekend gaan deze maaltijden gepaard met een verfrissend glas Corona (Mexicaans bier) of een tequila.

Grensdocumenten

Een geldig paspoort is verplicht. Het paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na terugkomst in Nederland. Indien u een Nederlandse nationaliteit heeft ontvangt u in het vliegtuig een visumformulier dat u invult en bij de douane inlevert. Informeer echter altijd bij de ambassade of er tussentijds wijzigingen in deze regeling hebben plaatsgevonden.

Vaccinaties

Deze zijn niet verplicht, maar voor sommige gebieden wel raadzaam. U kunt uw huisarts of de GGD raadplegen voor meer advies.

Klimaat / Reisperiode

De gemiddelde temperatuur in Mexico is ca. 26ºC. Per jaargetijde en per gebied kan het klimaat echter nogal verschillen. Zowel in Puerto Vallarta als in Yucatan is de gevoelstemperatuur gedurende de maanden juli t/m september aanzienlijk hoger dan de daadwerkelijke temperatuur door de hoge luchtvochtigheid. In de woestijngebieden is dit juist andersom. Mexico is dus het gehele jaar door prima te bezoeken, echter in de maanden september en oktober is er in Yucatan een kleine kans op “hurricanes”.