Cuba

Algemene informatie CUBA

Cuba wordt ook wel de “Parel van de Antillen” genoemd, en niet voor niets. Cuba is het grootste en het meest veelzijdige Caribische land. Politieke factoren hebben voorkomen dat het eiland is overspoeld met toeristen, waardoor de authentieke Afro-Cubaanse cultuur is behouden. U kunt er rondwandelen in de prachtige koloniale steden tussen de revolutionaire monumenten, zelfstandig met een auto het schitterende landschap doorkruisen, relaxen bij de sneeuwwitte en poederzachte Caribische stranden en genieten van de muziek, de rum en natuurlijk de wereldberoemde sigaren! Ook als u sportief of avontuurlijk bent aangelegd is Cuba een uitstekende bestemming. Zo kunt u op bijvoorbeeld gaan duiken, snorkelen, vissen, wandelen, paardrijden of fietsen. Ook is Cuba een geliefde bestemming voor vogelliefhebbers.

Voor elke reiziger heeft Cuba wel iets te bieden. Zo is Cuba een uitstekende strandbestemming, maar een aanrader is zeker is om dit te combineren met een rondreis met een huurauto om zelfstandig dit fascinerende land te ontdekken. De bevolking van Cuba is zeer gastvrij en vriendelijk, en toeristen zijn dan ook graag geziene gasten. Ook zijn de wegen goed en is het Cuba een zeer veilig land. Een absoluut hoogtepunt is een bezoek aan de oude stad Havana, met vele prachtige Spaans-koloniale overblijfselen en de opvallende vele Amerikaanse auto’s uit de de jaren ’50. Geheel aan de oostzijde van Cuba ligt de “muzikale hoofstad” Santiago de Cuba. Vroeger was dit de belangrijkste aanvoerhaven voor slaven en het centrum van een bloeiende suiker, – tabaks- en koffie productie.

De koloniale sfeer en de prachtige ligging aan het Sierra Meastra gebergte (met een rijke flora en fauna) maken Santiago de Cuba een zeer leuke stand om te bezoeken. Trinidad is een andere plaats die een bezoek meer dan waard is. Deze in 1514 gestichte stad geeft een zeer goed beeld van hoe een Cubaanse stad er tijdens de Spaanse koloniale tijd heeft uitgezien. Trinidad is dan ook uitgeroepen tot nationaal monument.

Voor strand zijn er diverse prachtig gelegen locaties mogelijk. Guardalavaca (Holguin) is een fraaie badplaats gelegen in het noordoosten met prachtig helder water, en het schiereiland Varadero (op ongeveer 2 uur rijden van Havana) is bekend door het fijne, witte zandstrand van maar liefst 20 kilometer. Andere (meer afgelegen) strandmogelijkheden zijn de zogenaamde “Los Cayos de Cuba” ofwel de eilandjes van Cuba (zoals bijvoorbeeld Cayo Largo, Cayo Santa Maria en Cayo Saetia).

Eten

De huidige Creoolse keuken is ontwikkeld onder invloed van Spaanse en Afrikaanse invloeden en de soms zware lokale maaltijden lijken vaak niet te horen bij het tropische klimaat. De meeste gerechten bevatten varkensvlees, kip, rijst bonen en tomaten. De Spaanse invloed is onder andere merkbaar in de toevoeging van citroen. Hete kruiden en chili pepers worden niet gebruikt in de echte Cubaanse keuken, veel voorkomende toevoegingen zijn knoflook en uien. Hoewel men vis zou verwachten op een Caribisch eiland, wordt dit weinig gegeten in Cuba. Cubanen zijn echte vleeseters, waarbij de combinatie meer met fruit wordt gevonden in plaats van groenten (die weinig worden geserveerd). Langs de straten zijn door geheel Cuba overal pizza’s en sandwiches verkrijgbaar.

Grensdocumenten

Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig zijn, en er is een toeristenkaart (visum) benodigd.

Vaccinaties

Voor toelating zijn geen vaccinaties verplicht, maar inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepetitus A worden aanbevolen. Wij adviseren u uw huisarts of de GGD te raadplegen voor een persoonlijk advies.

Klimaat

Cuba heeft een aangenaam subtropisch klimaat en door de langwerpige vorm van het eiland is er eigenlijk altijd enige afkoeling door de zee. In de periode tussen mei en oktober valt de meeste regen, en in deze periode is de temperatuur het hoogst (in de warmste maanden juli en augustus gemiddeld zo’n 28 graden Celcius). Gedurende de rest van het jaar valt er minder regen, waarbij Februari de koelste maand is met zo’n 23 graden Celcius. In het bergachtige gebied in het oosten is de temperatuur altijd iets hoger.

Reisperiode

Cuba is eigenlijk altijd goed te bezoeken doordat de temperatuur het gehele jaar door weinig verschilt en altijd lekker is. De maanden met de meeste regen (en een kans op storm) zijn september en oktober. Het hoogseizoen ligt in Cuba in de periode december t/m maart.