Costa Rica

De beroemde ontdekkingsreiziger Columbus duidde een ver land aan met de woorden “rijke kust”. Hij bedoelde hiermee een land dat inderdaad een prachtige rijke kust heeft, het huidige Costa Rica. Het land is niet rijk aan goud, zoals Colombus waarschijnlijk bedoeld heeft, maar rijk aan een prachtig natuurschoon.

Het bezoeken van een tropische, avontuurlijke en exotische bestemming is de wens van veel mensen. Costa Rica is zonder enige twijfel één van de beste en meest bekende landen die deze ingrediënten in zich heeft. Naast de tropische regenwouden en prachtige stranden, zijn er actieve vulkanen en schitterende vergezichten te bewonderen.

Alhoewel Costa Rica een klein land is, heeft het een enorm aantal tropische diersoorten. De variëteit en grote populatie van wilde dieren maakt het mogelijk om apen, luiaards, kaaimannen, zee- en landschildpadden in hun natuurlijke omgeving te bewonderen. Van oudsher is Costa Rica ook bekend om zijn grote vogelrijkdom. Er komen hier meer dan 850 soorten vogels voor. Tevens is Costa Rica nog het leefgebied voor jaguars en tapirs, echter om deze te zien is heel veel geluk en geduld nodig.

Actieve vulkanen zijn ongetwijfeld één van de meest indrukwekkende natuurspektakels en weinig bezoekers kunnen dan ook de verleiding weerstaan om dit gigantische (natuurlijke) geweld te gaan bewonderen. Een goed voorbeeld hiervan is de een van de bekende trekpleisters van Costa Rica, het Arenal-gebied. Dit gebied is genoemd naar de zeer actieve vulkaan Arenal. Vooral ’s avonds geeft de vulkaan een uniek uitzicht met de regelmatige kleine uitbarstingen. De vulkaan lijkt dan “in brand” te staan.

Naast het wandelen door de tropische regenwouden, rond en op de vulkanen zijn er voor de actieve en avontuurlijke reiziger ook diverse andere mogelijkheden. U kunt namelijk op allerlei locaties gaan snorkelen, duiken, surfen, vissen en raften. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om heerlijk uit te rusten op één van de vele parelwitte stranden.

Costa Rica heeft al jarenlang het meest stabiele politieke klimaat in Latijns-Amerika. Costa Rica heeft bijvoorbeeld al jaren geen eigen leger meer. Dit alles is zeer verbazingwekkend als u bedenkt dat Costa Rica tussen Panama en Nicaragua ligt. Ook de bevolking is zeer vriendelijk en behulpzaam. Dit draagt allemaal bij aan een groot gevoel van veiligheid voor de bezoekers, maar ook voor de bewoners. Dit maakt Costa Rica tot een uitstekend land om zelfstandig met een auto rond te trekken en op deze manier in alle vrijheid de wonderlijke schoonheid van Costa Rica te kunnen beleven.

Eten

De basis van de Costa Ricaanse keuken, ook wel Comida Típica genoemd, bevat rijst, zwarte bonen, zoete aardappelen, bakbananen en maïs. Daarbij wordt dan kip of vlees gegeten. Naast de basis maaltijd is er vaak een overvloedige keuze uit allerlei groenten.

Wilt u een keer een echte lekkere cocktail of milkshake drinken? Dan zit u in Costa Rica zeker goed. Door de vele voorkomende vruchten zijn de Costa Ricanen meesters in het maken van deze dranken.

Grensdocumenten

Een geldig paspoort is benodigd dat bij uitreis datum nog minimaal zes maanden geldig is.

Een visum is niet nodig.

Vaccinaties

Deze zijn niet verplicht, maar voor sommige gebieden wel raadzaam. U kunt uw huisarts of de GGD raadplegen voor meer advies.

Klimaat

Costa Rica heeft voor zo’n klein land erg veel klimaattypes. Dit heeft te maken met de grote verscheidenheid aan landschappen. Aan beide kusten is het vaak broeierig warm en hier zal het ook regelmatig regenen. In de bergen is het een stuk frisser en kan het hoog in de bergen zelfs vriezen. Toch kan er in het algemeen wel gezegd worden dat er een droog- en een regenseizoen aanwezig is. In de maanden december tot april valt de droge periode. De temperaturen kunnen dan oplopen tot 35°C. In de maanden april tot december is het regenseizoen.

Reisperiode

Eigenlijk is in Costa Rica het hele jaar door goed te reizen. Dit is echter ook afhankelijk van uw persoonlijke wensen en verwachtingen. Gaat u bijvoorbeeld echt voor het mooie weer dan is het aan te raden in de maanden december tot april het land te bezoeken. In deze maanden is het dan overal wel een stuk drukker, want in deze maanden valt tevens het hoogseizoen. Wilt u echt op een rustige manier van de natuur kunnen genieten dan is het misschien beter om in de maand april tot december naar Costa Rica af te reizen. U krijgt dan af en toe wel te maken met flinke regenbuien, maar na regen komt altijd weer zonneschijn.