Thailand

Of u nu in een dorpje van de rust geniet of u zich midden in het drukke Bangkok bevindt, u zult overal ontdekken dat Thailand een wonderlijk en uniek land is. Thailand is even geheimzinnig als eigenaardig. Toch zult u zich erg snel op uw gemak voelen, want door de vriendelijke en gastvrije bevolking is het vooral het land van de glimlach. De meeste reizen beginnen in de wereldstad Bangkok, waar een zevende van de Thaise bevolking woont. Op het eerste gezicht lijkt het een metropool met ontelbare tuk-tuks en auto’s, maar ook is Bangkok bekend om het groot aantal verschillende bouwstijlen en tempels. Thailand is ongeveer even groot als Frankrijk en kan globaal in vier gebieden worden onderverdeeld. Ten eerste is er de centrale hoogvlakte rond Bangkok, door de vruchtbare moerasbodem zeer geschikt voor rijstbouw. In het noorden liggen de zeer mooie uitlopers van de Himalaya. Niet alleen is het gebied rond Chiang Mai en Chiang Rai zeer geschikt voor actieve personen (u kunt hier bijvoorbeeld uitstekend hiken en raften), ook een bezoek aan de beroemde Golden Triangle (drielandenpunt met Myanmar en Laos) mag natuurlijk niet ontbreken. De serene rust in combinatie met de goede wegen maakt het noorden van Thailand een uitstekende bestemming als u zelf per huurauto rond wilt rijden en alle vrijheid van uw reis wilt behouden. Zo kunt u bijvoorbeeld naar Mae Hong Son, gelegen in de bergen en ook wel het “Siberië van Thailand” genoemd. Het noordoosten van Thailand bestaat vooral uit akkerland en is, ook door de slechte wegen, niet echt de meest interessante omgeving van Thailand voor reizigers. Thailand is natuurlijk bij veel mensen vooral bekend om de prachtige stranden in het zuiden. Bekende locaties zijn Phuket en Krabi bij de Indische Oceaan (die gelukkig weer redelijk hersteld zijn van de Tsunami-ramp) en Koh Sumai en Koh Pha Nang (eilanden in de Golf van Thailand). Er zijn echter nog diverse andere schitterende strandlocaties. Of u nu op zoek bent naar de drukte of juist naar rust, er is voor iedereen wel een plekje waar u zich helemaal thuis zult voelen.

Rondreizen door Thailand kan op diverse manieren. Door het relaxte karakter van het land, de behulpzame bevolking (alhoewel communiceren in minder toeristische gebieden vaak met handen en voeten plaats zal vinden) en het voor Aziatische begrippen prima wegendek is Thailand een uitstekende bestemming om zelfstandig met een huurauto te gaan ontdekken. Met name het noorden leent zich hier uitstekend voor. Afhankelijk van uw wensen kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om na een kennismaking met Bangkok met de (nacht-)trein of met een binnenlandse vlucht naar Chiang Mai te gaan, om vandaar van alles te gaan ondernemen. Ook de prachtige stranden van Thailand mogen eigenlijk niet ontbreken in een bezoek. Als u actief bent ingesteld dan zijn er schitterende snorkel-en duiklocaties.

Kortom, Thailand is door zijn vriendelijke bevolking, prachtige natuur, cultuur, stranden, heerlijke klimaat en mogelijkheden voor activiteiten een ideale bestemming voor iedereen!

Eten

De Thaise keuken behoort tot de beste ter wereld en is bijzonder gezond. De echte Thaise gerechten zijn vaak scherp van smaak, maar altijd licht verteerbaar. Ook is de keuken beïnvloed door met name de Chinese, Indiase en Maleisische keuken. Eten is één van de meest geliefde bezigheden van de bevolking, en dat is goed merkbaar! Op elke hoek van de straat wordt wel iets verkocht; gegrilde inktvis, spiesen met vlees of gevogelte, soepen, vis etc. Groenten worden vaak maar kort gekookt, waardoor ze knapperig blijven en de vitaminen behouden. In de meeste eetgelegenheden tot u tot diep in de nacht terecht, en de straatkraampjes zijn veelal 24 uur per dag geopend. Als u het wilt dan kunt u ook internationale gerechten krijgen (voornamelijk bij de restaurants in toeristische gebieden).

Grensdocumenten

Bij een verblijf voor minder dan 30 dagen is een geldig paspoort benodigd dat bij uitreisdatum nog zes maanden geldig is.

Vaccinaties

Deze zijn niet verplicht, maar voor sommige gebieden wel raadzaam. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw huisarts of de GGD voor een gedegen en persoonlijk advies.

Klimaat

Thailand ligt in de tropen. De periode tussen februari en mei is heet en droog. De temperatuur overdag schommelt deze maanden rond de 34°C. Tussen mei en oktober regeert de moesson (aan de oostkant, bij Koh Samui tussen september en december). Het grootste deel van de dag is het in deze periode gewoonlijk zonnig, terwijl in de namiddag een kortstondige, heftige regenbui voor verfrissing zorgt. De gemiddelde temperatuur is in de zomer ongeveer 32°C. In de koele tijd tussen november en februari waait een noordoostelijke wind die in het grootste deel van het land voor droog, mild en aangenaam weer zorgt. De gemiddelde temperatuur schommelt dan tussen de 25-30°C; de nachttemperatuur bedraagt ongeveer 22°C.

Reisperiode

Eigenlijk is Thailand het hele jaar door een goede bestemming. Dit is echter ook afhankelijk van uw persoonlijke wensen en verwachtingen. Gaat u bijvoorbeeld echt voor het strand dan zijn de eerste maanden van het jaar de beste periode. Het noorden is eigenlijk altijd prima om heen te geen. Wilt u echt op een rustige manier van de natuur kunnen genieten, dan is het een idee om juist in de periode september t/m november te gaan. U bent dan na de drukkere periode, u voorkomt dan de ergste hitte, en de natuur is mooi groen. Wellicht krijgt u af en toe wel te maken met een flinke regenbui, maar na regen komt altijd weer zonneschijn.

Reizen naar Thailand
Vliegt u via Schiphol? Reserveer dan online uw parkeerplaats om tientallen Euro’s te besparen. Bekijk de website van Schiphol online welke parkeerterreinen vrij zijn. Voor de website van Schiphol: ParkerenSchiphol.nl

U kunt online of bij de parkeerplaats ter plekken betalen wanneer u een reservering heeft voltooid.