Maleisië

Selamat Detang betekent welkom in het Bahasa Malaysia, een van de twee officiële talen van Maleisië. De tweede taal is voor de meeste onder ons een stuk begrijpelijker, dit is namelijk de Engelse taal.

Het land bestaat uit twee gedeelten:

West-Maleisië (Peninsular Malaysia) is een schiereiland welke in het noorden aan Thailand en het zuiden aan Singapore grenst.

Oost-Maleisië is onderverdeeld in Sabah en Sarawak op het eiland Borneo.

Maleisië staat bekend om zijn overvloed aan natuurschoon. De jungle op het schiereiland (de Taman Negara) heeft geen enkele ijstijd meegemaakt is daarom een van de oudste regenwouden op aarde. In dit deel leven nog steeds olifanten, tijgers, neushoorns, diverse soorten apen en allerlei andere exotische dieren. Diverse prachtige planten en boomsoorten zijn hier van heel dichtbij te bewonderen.

Het landschap van Borneo bestaat uit bergen en heuvels met veelal maagdelijke oerwouden, machtige rivieren en een unieke flora en fauna, met als hoogtepunt de meest beroemde bewoners de orang-oetangs, neushoornvogels en vleesetende planten.

Maleisië heeft de Islam als staatsgodsdienst. Dit merk je aan de prachtige variatie van moskeeën die je door heel het land kan vinden. Door diverse migraties in het verleden kun je in Maleisië allerlei verschillende bevolkingsgroepen vinden. Deze groepen leven in redelijk goede harmonie samen. Door deze verschillen kan je in het hele land een grote verscheidenheid aan cultuur, historie en bouwkunst vinden.

De hoofdstad van Maleisië is Kuala Lumpur, ook wel kort KL genoemd. Kuala Lumpur is een echte wereldstad met als grote trekpleister de twee gigantische wolkenkrabbers, de twin towers, de hoogste torens in de wereld. Naast allerlei moderne gebouwen (kantoren, grote winkelcentra) heb je ook nog veel authentieke stadsdelen zoals Little India en China town. Ondanks de grootte van Kuala Lumpur kan iedereen hier toch vrij snel zijn weg vinden. Ook is het een hele veilige stad om in rond te lopen, er zijn bijvoorbeeld geen stadsdelen waar je beter maar weg kunt blijven voor je eigen veiligheid. Natuurlijk blijft het wel een grote stad waar een beetje oplettendheid gewenst is.

Ook voor strandliefhebbers is Maleisië een zeer geschikte bestemming. Aan de westkust heb je onder andere het zeer beroemde eiland Penang (met als hoofdstad Georgetown), en aan de oostkust heb je diverse prachtige droomeilanden met witte stranden en palmbomen. Dit gebied is ook ideaal voor de duik- en snorkel liefhebbers onder ons.

Van een relaxte strandvakantie tot en met een hele actieve, sensationele vakantie en alles wat ertussen in zit is Maleisië een uitermate geschikt land. Maleisië heeft bijna alles wat op een vakantieverlanglijstje te vinden is.

Eten

Maleisië heeft door de vele verschillende culturen ook een zeer gevarieerde keuken. Werkelijk alle soorten gerechten kunt u hier vinden, en tegen zeer aantrekkelijke prijzen.

Alcoholische dranken kunt u ondanks de islamitische achtergrond goed verkrijgen.

Grensdocumenten

Een geldig paspoort is benodigd dat bij uitreis datum nog zes maanden geldig is.

Een visum is niet nodig.

Vaccinaties

Deze zijn niet verplicht, maar voor sommige gebieden wel raadzaam. Uw kunt uw huisarts of de GGD raadplegen voor meer advies.

Klimaat

Maleisië heeft een tropisch klimaat, warm en vochtig. Regelmatig kunt u rekenen op een stevige regenbui, vaak zeer kortstondig. De temperatuur is over het gehele jaar vrij gelijkmatig. Overdag zo rond de 30 graden en ‘s nachts rond de 22 graden.

Reisperiode

Maleisië is het gehele jaar door een ideale vakantie bestemming. Alleen in de maanden januari en februari is de jungle op het schiereiland moeilijk te bezoeken vanwege de lokale overvloedige regenval.