Tanzania

Tanzania is een absolute topbestemming voor natuurliefhebbers en een safari-land bij uitstek met een enorme diversiteit aan landschappen, flora en fauna. De ongereptheid, het wild in hun natuurlijke omgeving, de enorme kuddes olifanten, antilopen en zebra’s, de in het noorden alom aanwezige en authentiek levende Masaai bevolking, de uitgestrekte vlakte van de Serengeti, Mount Kilimanjaro (de hoogste berg van Afrika) en het Selous Park zijn slechts enige voorbeelden van de veelzijdigheid van dit indrukwekkende land. Tanzania heeft namelijk veel meer prachtige gebieden die een bezoek meer dan waard zijn.

Iets ten zuiden van de equator gelegen, is Tanzania het grootste Oost-afrikaanse land, dat vooral wordt begrensd door glinsterende meren en de Indische Oceaan, met prachtige palmeilanden zoals Pemba, Mafia en Zanzibar. In het noordwesten ligt Lake Victoria, de bron van de Nijl. Het land is bezaaid met nog veel meer meertjes en rivieren, zoals de Rufiji en de Great Ruaha, die Tanzania meer oppervlaktewater bieden, dan welk ander Afrikaans land dan ook. Olduvai George, ook wel “the cradle of mankind ” genoemd, laat zien dat dit gebied ooit door de eerste mens werd bewoond. Het land wordt bevolkt door zo’n 126 verschillende stammen. De meeste mensen wonen aan de kust, langs Lake Victoria en op de vruchtbare gronden van de noordelijke bergen. Enorme gebieden worden niet bewoond, zodat een vierde van al het Afrikaanse wild deze vlakten tot hun thuis mag rekenen.

Natuurlijk staat een bezoek aan Tanzania vooral in het teken van safari, en gezien de verscheidenheid aan parken is het soms moeilijk om een keuze te maken. Een mogelijke en mooie route is het noordelijke circuit met een combinatie van de parken Tarangire, Lake Manyara, de Ngorongoro krater en de Serengeti. Tarangire staat bekend om de beroemde Boababbomen en de grote dichtheid wildlife op een relatief klein oppervlakte. Tevens is Tarangire een van de weinige plekken waar u wilden honden kunt zien. Op ongeveer 2 uur rijden van Tarangire ligt het park Lake Manyara. Als u dit park binnenrijdt waant u zich in tropisch regenwoud vol apen, watervallen en kabbelende beekjes. Vervolgens komt u uit op de open graslanden, bossen, moerassen en tenslotte Lake Manyara. Lake Manyara staat verder bekend om de leeuwen die in de bomen kunnen klimmen. Ook vogelliefhebbers zullen hier zeer aan hun trekken komen. De Ngorongoro krater is een van ’s werelds grootste natuurspektakels en een waar paradijs voor fotografen. Het wemelt van de dieren en de kans dat u de Big Five hier allen zult zien is zeker aanwezig. De Serengeti is waarschijnlijk het beroemdste wildpark ter wereld, met miljoenen wilden dieren die wonen op de uitgestrekte vlaktes.

In het zuiden liggen de nog vrijwel onontdekte natuurgebieden, zoals Selous (waar u bijvoorbeeld een prachtige rivierexpeditie kunt doen!) Ruaha (met een zeer afwisselend landschap van uitgestrekte vlaktes, bergketens en rivieren) en Katavi National Park (wild en onaangetast en gelegen op de hoge, brede vlakte in het zuidwesten van Tanzania en de aangewezen plaats voor een echte Afrikaanse safari). In deze gebieden liggen slechts een aantal (veelal exclusieve) lodges en tentenkampen, dus u komt hier bijna geen andere toerist tegen. Om alles compleet te maken kan er na een safari worden uitgerust op de mystieke en exotische kruideneiland Zanzibar, met haar parelwitte stranden en azuurblauwe zee, of de stranden bij Dar es Salaam.

De moeilijkheid van een reis naar Tanzania is dus vooral de keuze in de gebieden die u gaat bezoeken en de manier waarop u dit wilt doen (met een 4WD safari auto, of wellicht als fly-in met sportvliegtuigjes waarbij u tussen de parken wordt gevlogen). Ook is het aan te raden om rekening te houden met de periode (droog- of nat seizoen) en de locatie van het meeste wild (migratie) zich bevindt. Natuurlijk adviseren wij u hierin graag!

Eten

Een veel gegeten lokaal gerecht is Ugali (gemaakt van mais of cassave), gegeten met een saus met vlees, vis of bonen. Ook is Nyama Choma (gegrild vlees) een populair lokaal gerecht. Aan de kust en op Zanzibar wordt verder een breed scala aan traditioneel Swahili eten gevonden (veelal gebaseerd op vis gekookt in kokosnootmelk). In de lodges, tentenkampen en hotels wordt een grote variëteit aan eten geserveerd, zoals vlees, vis, groenten, salades en vegetarisch. Met andere woorden: voor ieder wat wils.

Grensdocumenten

Een geldig paspoort is benodigd dat bij uitreisdatum nog zes maanden geldig is.

Een visum is verplicht en kost ongeveer USD 50,00 per persoon.

Vaccinaties

Vaccinaties tegen DTP, Gele Koorts en Hepetitus A worden aangeraden. Tevens is een Cholera-verklaring benodigd. Tevens wordt bescherming tegen Malaria aanbevolen. U kunt uw huisarts of de GGD raadplegen voor meer advies.

Klimaat

Door de grootte van Tanzania verschilt het klimaat per gebied. Algemeen kan worden gesteld dat de koelste maanden van juni tot oktober zijn, en de warmste maanden van december tot maart. Het klimaat aan de kust en op de eilanden is tropisch met een hoge luchtvochtigheid. De temperaturen variëren zo tussen de 25 en 29 graden Celcius. In het binnenland, waar de ligging hoger is, ligt de temperatuur in de koelste maanden tussen de 20 en 27 graden (’s nachts kan het flink afkoelen), en tijdens de warmste maanden wordt de temperatuur boven de 30 graden. Verder kan er globaal worden gesproken over twee regenseizoenen. In april en mei is de Masika (de lange regens), alhoewel hierbij moet worden gezegd dat dit zelden tot nooit dagenlange regens zijn, maar meer een paar uur (vaak ’s nachts) flinke regen. De Mvuli (korte regens) zijn in november en december.

Reisperiode

Tanzania kan het gehele jaar prima bezocht worden. Het landschap wordt door velen als het mooist ervaren na de regen omdat het landschap dan erg groen is. Daarentegen zijn de vlaktes tijdens de droge periode droog en open, waardoor wild gemakkelijker te zien is. Ook is het zo dat het landschap bijvoorbeeld in april (begin van de lange regens) prachtig is, met als voordeel dat er zeer weinig toeristen zijn en de lodges voordeliger zijn. Als u de migratie in de Serengeti wilt meemaken dan is ook hiervoor niet een vaste periode te noemen omdat de migratie door de Serengeti gaat. In het algemeen (afhankelijk van vooral de regenval) kan worden gezegd dat in de periode van december tot maart de meeste wildebeesten naar het gebied rond Seronera trekken, waarna ze rond juni naar het westelijke gedeelte van de Serengeti trekken. Vervolgens gaat de migratie noordwaarts richting de Masai Mara (Kenia) rond juli en augustus.

Tip: Kijk hier om een Schipholtaxi te bestellen. Schiphol taxi vervoer, vaste lage tarieven naar en van Schiphol!